Кава як напій відома вже не одне сторіччя. Батьківщиною кави вважається Ефіопія, де в провінції під назвою Каффа вперше було виявлено рослину з червоними плодами - дикоростучу каву. Існує думка, що назва "кава" пішла якраз від назви цієї провінції, хоча на цей рахунок є й інші припущення.
Кава аравійська (coffea arabica) в природних умовах росте в лісах Ефіопської височини на висоті 2000 метрів. Кава являє собою невелике вічнозелене дерево. Цвіте білими духмяними квітами, з яких утворюються кісточкові плоди самозапилення.
Початковим способом використання сушених кавових зерен і листя в Африці було їх пережовування. Приблизно в 15 столітті араби винайшли приготування кавового напою. У Європу каву завезли приблизно в 16 столітті. Тріумфальна хода кави Європою почалося з Англії, де на початку 17 століття було відкрито близько 3000 кав'ярень.
В даний час найбільше споживають кави країни Скандинавії, куди вона потрапила на початку 17 століття. Багаторічна статистика кількості вживання чашок кави на кількість жителів країни стверджує, що найбільшу кількість кави у світі п'ють у Фінляндії: в середньому 1998 чашок на рік.
Учені, що досліджують властивості продуктів харчування і вплив їх на організм людини, в останні роки прийшли до висновку про корисність цього чудового напою.
Кава захищає від цукрового діабету і раку. Згідно з результатами 12-річного дослідження, в якому брало участь більше 14 тисяч дорослих людей, жінки, що випивають в день 3-4 чашки кави, знижують ризик діабету другого типу на 29%. Дослідники поки не можуть пояснити причину такого зв'язку, але припускають, що це пов'язано з наявністю в каві антиоксиданту - хлорогенової кислоти, яка допомагає регулювати рівень глюкози в крові. Цей антиоксидант також попереджає і гальмує розмноження ракових клітин в кишечнику
та печінці. До речі, хлорогенова кислота міститься навіть в розчинній каві.
Кава не викликає серцевих захворювань і гіпертонії. На думку фінських учених, антиоксиданти, що містяться в каві, захищають серце, зміцнюючи стінки судин. Їх дослідження не виявили зв'язку між коронарною хворобою серця і кавою, навіть при вживанні більше 3 чашок напою на день. У деяких людей надмірне споживання кави може викликати нудоту, загострення гастриту, але в принципі напій не має токсичного впливу на організм.
А згідно з результатами досліджень, проведених в одному з американських університетів, прямого зв'язку між гіпертонією і споживанням кави не виявлено, сама по собі кава не викликає помітного підвищення кров'яного тиску.
У процесі дослідження зв'язку між споживанням алкоголю, ожирінням і захворюваннями печінки був отриманий побічний результат. Отже, чим більше випробовувані люди випивали кави і кофеїновмісних напоїв, тим менше ставав ризик розвитку ураження печінки. Причина зв'язку з цим поки не встановлена.
Мелена кава містить дубильні речовини, які сприятливо діють при захворюваннях шлунково-кишкового тракту і при отруєннях, оскільки позитивно впливають на слизову оболонку шлунка і кишечника та перешкоджають всмоктуванню залишків отруйних речовин у кров.
Кава підвищує настрій. Крім того, як експериментально довели голландські вчені, напій збільшує можливості людської пам'яті вдвічі.
Рецептів приготування кави існує безліч. Гурмани, зрозуміло, визнають тільки класичний смак натуральної кави. У той же час, щоб витягти з кави
максимальну користь для здоров'я, використовують різні ароматизатори, добавки та спеції.
Кориця
Кориця є найпоширенішою зі спецій, що використовується для ароматизації кави. У магазинах кориця зазвичай продається у вигляді порошку. Для отримання такої прянощі використовується коричне дерево (cinnamomum reylunicum. Місцями його походження є Шрі-Ланка, південно-західні частини Індії, а також Південна Америка. Ця рослина є вічнозеленим деревом і в природі досягає висоти від 8 до 17 метрів. Світлі квіти діаметром близько 3 мм утворюють густі суцвіття. З квіток розвиваються дрібні плоди. Коричну приправу виготовляють з кори молодих пагонів. Кора коричного дерева містить багато ефірних олій.
Кардамон
У середні століття кардамон продавався в аптеках як ліки, секрет приготування яких зберігався у великій таємниці. Відповідно до древньої науки про здоров'я, Аюрведе, кардамон в значній мірі сприяє активності та ясності розуму, стимулює роботу серця, дає відчуття легкості, спокою і благополуччя. Сучасна фармацевтика визнає кардамон як ароматичний тонік травної системи. Він також позитивно впливає на дихальну, кровоносну і нервову системи.
На 250 мл міцної кави додається 3 ч. ложки цукру і 1 зернятко кардамону.
Молочний шоколад
Шоколад отримують з плодів дерева какао. Він містить флавоноїди - фенольні рослинні речовини, що входять до складу виноградного соку і червоного вина, дуже корисні для серця і кровообігу. Молоко з шоколаду збагатить організм кальцієм, якого в молочному шоколаді міститься в середньому 250 мг на кожні 100 г шоколаду.
На 250 мл міцної кави додається 250 мл какао або розплавленої плитки молочного шоколаду, а також за смаком та бажанням - вершки.
Мед і часник
Мед і часник мають противірусну дію, перешкоджають розмноженню бактерій і зміцнюють імунітет. Мед також нормалізує кров'яний тиск, покращує слух, зір, пам'ять, продовжує активне творче життя людини. Каву, приготовану з додаванням цих продуктів, можна використовувати як ліки при простудних захворюваннях і шлункових розладах.
На 250 мл міцної кави додається 1 зубок часнику і 1 ч. ложка меду.
Максимум задоволення від кави
Способів приготування кави існує безліч, і кожен має свої особливі переваги.
Кава по-турецьки. Каву по-турецьки варять у турці. Вважається, що кава, зварена в турці, містить речовини, що збільшують рівень холестерину в крові. У процесі такого способу приготування мелені зерна кави віддають напою свої найкращі властивості, а шкідливі речовини встигають випаруватися.
Півтори чайних ложки меленої кави і 3 г цукрового піску (в 1 чайній ложці приблизно 5 г) насипати у турку, залити 100 мл холодної води і поставити турку в пісок, що нагрівається. Потім слід рухати турку по піску до появи пінки на каві. Зняти турку з вогню, дочекатися, коли пінка осяде, потім знову поставити турку в пісок. Процес повторювати до тих пір, поки пінка утворюється втретє. Цю пінку зняти і покласти у кавову чашку, потім каву в турці знову довести до кипіння, після чого каву вилити у кавову чашку. Подавати каву по-турецьки слід зі склянкою холодної води, щоб, куштуючи ароматний напій, час від часу освіжати смак водою.
Кава по-італійськи. Кава, зварена за цим рецептом, не так агресивно впливає на слизові оболонки шлунка і кишечника. Прийнято вважати, що гіркота кави пов'язана з наявністю в ній кофеїну. Насправді, гіркоту спричиняє наявність танінів. Для нейтралізації цих складних органічних речовин у каву додають молоко або вершки.
Півтори чайних ложки меленої кави насипати у турку і залити 100 мл молока. Каву довести до кипіння і налити у кавову чашку. Цукор подати окремо і додавати за смаком.
Збадьорюючий кавовий напій. Має високу енергетичну цінність за рахунок додавання яєць і вершків, які активніше засвоюються разом з кавою. Напій додасть вам сил і дозволить з легкістю забути про їжу на кілька годин.
Зварити порцію міцної кави з двох чайних ложок меленої кави і 100 мл води. Додати сире яйце і 1 чайну ложку ванільного цукру, збовтати і добре перемішати. Напій вилити в чашку, зверху покласти 1 столову ложку збитих вершків, посипати меленою кавою.