Всім відомо, що цибуля корисна при всіх простудних захворюваннях та зміцнює імунітет. У народній медицині вважається, що саме завдяки своїй гіркоті цибуля збуджує апетит і зміцнює стінки шлунка. А ще ця овочева культура є лідером зі зміцнення волосся і нігтів.
У цибулі містяться вітаміни В, С, РР, ефірні масла з фітонцидами, що захищають нас від простудних захворювань. Фітонциди борються з вірусами ангіни і укріпляють верхні дихальні шляхи. Найпростіший рецепт від ангіни, що підтверджує істотну користь цибулі: просто пити цибулевий сік по чайній ложці тричі на день. Або змішати цибулевий сік і мед та пити в таких же пропорціях.
Калій та залізо, що містяться в цибулі, благотворно впливають на серцево-судинну систему. У цибулинах містяться органічні кислоти, ефірні олії, кемпферол, амінокислоти, глюкоза, мікроелементи, вітаміни, циклоаллеїн та ін., все це робить цибулю відмінною сировиною для виготовлення ліків. Кверцитин, що міститься в цибулі, протистоїть раковим захворюванням і застосовується в онкології. А вміст цукру в цибулі, як не дивно, більший, ніж у яблуках і грушах, разом узятих.
Народні рецепти
1. Зниження зору. Необхідно нарізати цибулю і залити її холодною чистою водою, дотримуючись пропорції 1:4. Дати настоятися протягом доби. Вживати по півсклянки тричі на день, 7 днів.
2. При склерозі судин головного мозку. Необхідно прокрутити цибулю на м’ясорубці, масу змішати з медом. Протягом двох місяців вживати по одній столовій ложці вранці і ввечері.
3. Гіпертонія. Від 30 волоських горіхів потрібно зібрати перегородки, залити їх 0,5 л горілки. Дати настоятися 15 днів, процідити. З 3 кг цибулі видавити сік і відразу вилити його в настоянку (не можна дати настоятися соку цибулі більше десяти хвилин). Додайте 500 г меду, ретельно перемішайте. Вживати по одній столовій ложці 2-3 рази на день.
Гіпотонікам рекомендується вживати такий відвар: 2 ріпчасті цибулини величиною з куряче яйце разом зі шкіркою заливаємо 1 л води і додаємо 100 г цукру. Ставимо на середній вогонь і варимо протягом 15 хвилин. Цей відвар п'ємо протягом дня по півсклянки.
4. Бронхіт можна лікувати тертою цибулею з медом, змішаними у рівних співвідношеннях. Вживати по одній столовій ложці чотири рази на день під час їжі.
5. Грип. Необхідно змащувати слизову носа і вдихати пари цибулі протягом 2-3 хвилин по 3-4 рази на день. При перших проявах захворювання цей спосіб буде найбільш ефективним.
Цибулина краса
Існує також кілька косметологічних рецептів, в яких використовуються корисні властивості цього незамінного овоча.
1. Маска для видалення зморшок і відновлення еластичності шкіри: 30 г процідженого цибулевого соку, 30 г воску, 30 г свіжовичавленого соку цибулини лілії білої. Все це змішати і нагріти на водяній бані або в глиняному посуді, поки не розплавиться віск. Охолодити, помішуючи. Наносити на обличчя вранці і ввечері, залишки знімати м’яким тампоном.
2. Знежирювальна маска для шкіри обличчя. Сік з двох цибулин змішати зі столовою ложкою соку лимона. Отриману масу накласти на обличчя на 20-25 хвилин, змити і вмитися холодною водою.
Якщо у вас ослаблене волосся, то можна зробити кашку зі свіжих цибулевих стрілок, накласти на волосся, обгорнути голову рушником, потримати годину і промити голову з милом.
Зелена цибуля
У перах зеленої цибулі міститься більше вітамінів, ніж у самій цибулині. Зелена цибуля - прекрасний засіб для поповнення запасу вітамінів, особливо в період весняного авітамінозу. Так 100 грамів зеленої цибулі містять денну норму вітаміну С для дорослої людини. До складу паростків зеленої цибулі входять також каротин і вітаміни групи В. Цибулеве перо, крім того, містить хлорофіл, що корисно для процесу кровотворення.
Цибуля-порей містить вітаміни С, В1, В2, РР та інші. Вона застосовується при ревматизмі, подагрі, сечокам'яній хворобі, відкладенні солей і ожирінні. Через вміст солей калію цибуля-порей також має сечогінні властивості.
Зверніть увагу, що при безлічі своїх корисних властивостей цибуля володіє і певними протипоказаннями. Вона викликає подразнення органів травлення і нервової системи, що може негативно вплинути на роботу серця, спровокувати підвищення артеріального тиску, викликати напад бронхіальної астми, підвищити кислотність шлункового соку.