AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!
АК » Наше здоров’я » Корисний ізюм


Корисний ізюм


Звідки рано навесні узяти вітаміни і мікроелементи для зміцнення імунітету? На початку березня завжди спостерігається їх дефіцит, через що організм слабшає. А допускати цього не можна, тому в нагоді стануть родзинки. Вони буквально консервують у собі літні вітаміни (зберігаються на 70-80%) і мікроелементи (зберігаються на 100%), на які багатий виноград.

Сушений виноград має корисні й лікувальні властивості, тому що в ньому містяться мінеральні солі, органічні кислоти та вітаміни. Цукрів (глюкози і фруктози) міститься в ньому приблизно у 8 разів більше, ніж у винограді. Крім того, родзинки містять протеїни, тіамін і ніацин, жири і багато мінеральних речовин (калій, магній, марганець, бор та інші). Концентрація корисних речовин в родзинках в кілька разів вища, ніж у винограді. Сушений виноград, завдяки корисним речовинам, що містяться в ньому, перешкоджає розвитку остеопорозу, здатний зміцнити легені, серце, нервову систему, а також пригнічує гнів і заспокоює нерви.

До речі, сушені ягоди з темних сортів винограду є більш корисними, ніж ягоди зі світлих сортів.

Ізюм корисний тим, хто:

- хоче зміцнити імунітет. У родзинках містяться речовини-антиоксиданти, зокрема, олеанолова кислота. Завдяки їй клітини не руйнуються під дією вільних радикалів, які нас безперервно атакують, а значить, стає міцнішим весь організм;

- дратівливий, страждає безсонням, часто скаржиться на поганий настрій. Завдяки вітамінам В1, В2 і В5 і мікроелементу магнію налагоджується робота нервової системи, людина заспокоюється, поліпшується її сон;

- страждає остеохондрозом, остеопорозом. У зморщених ягодах міститься рідкісний мікроелемент бор, без якого неможливе нормальне засвоєння кальцію - основного будівельного елементу кісток;

- хворий на анемію. Ізюм - один з кращих джерел заліза - мікроелемента, який входить до складу гемоглобіну - головного компоненту червоних кров'яних тілець.

Для зміцнення серцевого м'яза деякі фахівці рекомендують вживати родзинки за наступною схемою. Треба взяти 2 кг родзинок без кісточок, перебрати, промити і висушити. Спочатку з'їдають 1 кг родзинок - звичайно, не в один день, а по 40 штук натщесерце - не більше, з ранку, і тільки через півгодини можна снідати. Потім з'їдають другий кілограм, за зменшенням: в 1-й день - 40 шт., потім - 39, і поступово доводять до однієї родзинки. Таку профілактику можна проводити двічі на рік.

Родзинки дуже корисні вагітним жінкам у поєднанні з горіхами та курагою - адже у них часто спостерігається дефіцит заліза та інших мінералів, що дуже шкідливо для плоду. Кальцію вагітній жінці теж потрібно вдвічі більше, а в родзинках його багато, як і калію, який допомагає зняти тиск і позбутися набряків. При грудному вигодовуванні можна збільшити кількість молока, якщо частіше додавати до раціону родзинки і трохи горіхів - крім арахісу.

Народні рецепти

Напій з вівса і родзинок. Корисний усім, у кого ослаблене здоров'я. Для його приготування візьміть півсклянки родзинок і 1,5 склянки вівса. Переберіть і промийте їх, залийте 1,5 л холодної води, доведіть суміш до кипіння і настоюйте під кришкою 3-4 години при температурі, близькій до кипіння. Відвар процідіть, подавайте теплим, додавши в нього перед вживанням 1 ст. л. меду і сік половини лимона. Курс - 10 днів.

Відвар родзинок з цибулевим соком. Застосовується в народній медицині як засіб при кашлі, охриплості. Для його приготування залийте 100 г родзинок склянкою окропу і настоюйте 10 хвилин, після чого відіжміть, процідіть і змішайте з 1 ст. л. цибулевого соку. Пийте по 1/2 склянки тричі на день до тих пір, поки кашель не зменшиться.

Протипоказання: не рекомендується вживати родзинки при ожирінні, гострій серцевій недостатності, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки в стадії загострення, цукровому діабеті.

Мітки:

Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування