AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

Тваринницька продукція має бути якісною

  У вересні минулого року державне підприємство «Сумський державний селекційний центр» — одне з провідних підприємств у системі племінної справи у тваринництві України — відмітило своє 40-річчя.

 Сумська облдержстанція штучного запліднення с/г тварин почала функціонувати з вересня 1969 року. Потім була реорганізована в Сумське облдержоб’єднання по племінній справі у тваринництві — «Облплемоб’єднання». За наказом Мінагрополітики України в 2003 р. було створено ДП «Сумський державний селекційний центр».

Що у корови на язиці...

   Якщо ви займаєтесь розведенням худоби, то чудово знаєте: травень – пора сезону випасу корівок, кіз, овець.

    Відчуваючи запах свіжої молодої трави, ваші вихованці починають вимогливо подавати голоси. Їхнє «му-у-у» і «бе-е-е» підказує: тварини застоялися в стійловий період, стали дещо ослабленими, як від браку руху, так і від нестачі соковитого зеленого корму.

      Випас сільгосптварин навесні починають у другій половині травня, коли пасовище просохне настільки, щоб худоба не залишала в ґрунті після себе слідів, а трава досягне висоти 12-15 сантиметрів.

Ой чи їла, чи ти пила, моя кізонько?

   Поголів'я всіх видів сільгосптварин в останні роки невпинно зменшується. На жаль, і кіз це теж стосується. Їх м'ясники активно скуповували, різали й продавали м'ясо під виглядом баранини. Ну, а вигодувати тварину – непростий процес, що займає як мінімум 18-24 місяці. Тим більше, якщо тварина має гідні молочні якості.

    Таку як Зааненська, Полтавська, Лохвицька та інші породи ви майже не знайдете, та можна придбати просто хорошу молочну козу. У якої будуть ознаки тієї чи іншої відомої породи.


Цип, цип, цип, мої курчатка!

    Закінчилася сніжна і морозна зима, що принесла нам багато гарних і радісних днів. Але перші теплі промені сонця все сміливіше нагадують: настала весна. Тож кожен господар або господиня повинні знати, що березень-квітень - найкращі місяці для масового виведення домашньої птиці.

     Це можна робити як під квочкою, так і в інкубаторі. Найбільш простий і доступний спосіб виведення курчат, зрозуміло, під квочкою. Вона практично без особливого контролю з боку господині вигріває яйця, а потім після вилуплення пташенят обігріває їх, охороняє від хижаків, розшукує корм і вчить самих годуватися.

Подбайте про свою Бурьонку

Погодьтесь, у зимовий період догляд за домашньою худобою повинен бути ретельнішим. Це стосується і годування тварин, і напування, і умов утримування. Не повинен викликати у вас занепокоєння і стан здоров’я вашої годувальниці. Давайте разом проаналізуємо: до яких викликів потрібно бути готовими і як їх уникнути.

Великого економічного збитку власникам бурьонок завдають хвороби вимені. Це і недоотримання молока, і зниження його якості, витрати на лікування, а при важких захворюваннях корову доводиться просто здавати на забій.

Фермер Дергачов: «Для досягнення мети треба багато працювати і вчитися»

    У фермерському господарстві «Ніна», що в Обухівському районі на Київщині, спілкуюсь з його головою Ігорем Дергачовим і мені здається, що Ігор Васильович з-діда-прадіда хлібороб, агроном, зоотехнік. Бо чудово розбирається в усіх тонкощах аграрної справи й компетентно відповідає на всі вузькопрофільні запитання.

    Втім, як виявилося, ще якихось 18 років тому він ажніяк не пов’язував свою долю з сільським господарством…
    Народився Ігор на Сахаліні, служив у ракетно-космічних військах у Томській області, а інженерно-будівельний інститут закінчив у Києві. Успішно працював у будівельному бізнесі. Думав, що саме в цій сфері знайшов себе і все вже ніби вирішено.

Вівця в домі — це і свита, і губа сита

     Чи тримали ви коли-небудь вівці? Якщо ні, то навряд чи знаєте, що саме завдяки цій тварині люди мають незамінну різноманітну продукцію з цілющими властивостями: баранину, дієтичну ягнятину, молоко, делікатесні сири та бринзу. А ще неодмінно - вовну, овчини, смушки та шкіру, вироби з яких не мають аналогів щодо гігієнічних властивостей.
 Отже, фермери, які доглядають овець, отримуючи баранину і молоко (на них припадає 75-80% всієї продукції), мають шанс підвищити економічну ефективність галузі. Для цього увагу варто приділити розвитку м’ясо-вовново-молочного напряму.
Назад 1 2 3 4 Вперед

Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування